Медовий Спас відзначають на честь походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього.
За переказами, у православ'ї це свято з'явилося після того, як жителі Константинополя в цей
день в розпал епідемії винесли з храму Святої Софії частинку хреста, на якому був розп'ятий
Ісус Христос, і освятили водойми та колодязі. Після цього хвороба пішла з міста.
Перший Спас у народі часто називають Спасом на воді, або Мокрим Спасом, оскільки
вважається, що саме в серпні князь Володимир охрестив Русь. За слов'янською традицією в цей
день у храмах звершується мале освячення води, а також меду нового збору, благословляється
його вживання в їжу — печуть медові пряники, млинці з маком і медом, пироги, булочки.
Зранку пасічники осіняли хресним знаменням вулики, обирали серед них найбагатший по запасу
меду, "виламували" з нього стільники і несли в церкву. Після служби божої священик починав
святити принесений мед у стільниках. Більша половина цього свята проходила на пасіці.
Увечері приходили діти з ганчірочками або листом лопуха в руках, та отримували свою частку,
після чого співали. У цей день медом пригощали всіх: від дітей до жебраків і
незнайомців.
Вважалося, що перша ложка меду в цей день чарівна – хто її з'їсть, той загадує бажання, і
воно обов'язково здійсниться. Традиційним напоєм цього свята був збитень – напій з води,
меду і пряних трав.
У цей день потрібно обов'язково зануритися у воду, щоб змити гріхи й зміцнити здоров'я.
Після цього дня у воду заходити вже було не можна, адже до кінця літа вона починала цвісти,
і купатися далі було небезпечно.
Для селян це початок жнив та сінокосу, було прийнято готувати хліви для хліба нового
врожаю, ріллю під озимі. У церкві освячувалися вінки з колосся з новим зерном, перші плоди
врожаю.
Існує ще одна назва свята 14 серпня – Маковій, оскільки з цього дня на полях починали
збирати мак і пекти пироги з цією начинкою. За часів дохристиянської Русі люди створювали
спеціальні букети-обереги - маковійчики, які захищали родину від лиха протягом усього року.
Не перестали збирати маковійчики і після приходу християнства.
У старовину маковійчик робили з 17 трав. У ньому обов'язково повинні бути калина, рута і
нагідки (календула), материнка, колоски вівса, м'ята, ласкавець, тирлич, буркун, макові
головки і гілочки полину. Зібрані трави потрібно перев'язати червоною стрічкою та освятити
в церкві. Висушений маковійчик краще всього поставити на підвіконня і зберігати цілий рік
як захист від злих чар.
Народне повір'я говорить: Перший Спас бабині гріхи замолює. Вважається, що якщо на жінці є
гріх, за який вона ніяк не може вимолити прощення, то в цей день такий гріх їй проститься
обов'язково.
У цей день також починається Успенський піст, який триває до 28 серпня. Він є досить
суворим: по понеділках, середах і п'ятницях практикується сухоїдження; у вівторок і четвер
можна їсти гарячу їжу, але без олії; у суботу та неділю - гарячу їжу з рослинною олією, а
також вино. Тільки в свято Преображення Господнього та у свято Успіння Богородиці можна ще
й рибу.
|